Om de productie van verpakkingsafval te voorkomen en om hergebruik van verpakkingen en recycling van verpakkingsafval te bevorderen, bestaat er binnen de Europese Unie de Packaging & Packaging Waste Directive (PPWD). Deze richtlijn bevat o.a. de eisen waaraan alle verpakkingen die in de EU in de handel worden gebracht, moeten voldoen.

In het kader van de Europese Green Deal en het nieuwe actieplan voor de circulaire economie heeft de Europese Commissie in november 2022 een herziening van de Packaging & Packaging Waste Directive voorgesteld. Het doel van het initiatief is ervoor te zorgen dat alle verpakkingen tegen 2030 op een economisch haalbare manier herbruikbaar of recycleerbaar zijn. Wanneer deze herziening goedgekeurd wordt, komen hier voor zowel fabrikanten als voor distributeurs en logistieke spelers een aantal veranderingen bij kijken.

Europese vlag

Welke wijzigingen staan er op de planning? 

Een belangrijke verandering komt er op het vlak van design. Het ontwerp moet een maximale recyclage of hergebruik toelaten. Bovendien gaat de grootte van de verpakking beoordeeld worden. Rekening houdende met de beschermingsfunctie, zullen gewicht en volume maximaal op de inhoud moeten worden afgestemd. De lege ruimte mag maar 40%  zijn. Daarnaast zal een groot deel van verpakkingen hervulbaar of herbruikbaar moeten zijn. Bedrijfsmatige plastic verpakkingen zullen tegen 2030 dan weer minstens 35% ‘post-consumer recycled content’ moeten bevatten. Tenslotte zal er een score van A tot E aan verpakkingen worden toegekend gelijkaardig aan de energielabels.

De verpakkingssector staat dus een hele transitie te wachten. Een transitie waarbij Foylo een partner voor u kan zijn door actief mee te denken richting de juiste, duurzame oplossingen.

HOE KAN FOYLO U ONDERSTEUNEN
IN VERDUURZAMING?

We kijken graag naar de verpakking en folies die u vandaag gebruikt om deze te optimaliseren naar duurzamere opties. De meeste folies en tapes in ons assortiment zijn uit slechts één materiaalsoort vervaardigd en dus 100% recycleerbaar. Sommige van onze producten worden voor meer dan 50% vervaardigd uit Post Consumer Recyclaat en zijn daarom een milieubewuste keuze. Bovendien zetten we in op diktereductie met hoogwaardige folies. Zo behalen we hetzelfde of een beter resultaat met minder materiaal. We zoeken graag samen met u naar duurzamere verpakkingsmogelijkheden zonder dat u inboet op kwaliteit, rekvermogen of stabiliteit.

MEER WETEN OVER HOE FOYLO U KAN HELPEN OM UW VERPAKKINGEN TE VERDUURZAMEN?

Contacteer ons via onderstaand formulier of contacteer rechtstreeks uw regionale Account Manager

Ontdek meer actuele ontwikkelingen

Menu